Mi a PDF Explorer?

Miután éveken keresztül használunk információs eszközöket, hivatalos vagy magán jellegű tevékenység céljára, merevlemez-, CD- és egyéb információs média eszközeink felhasználása során nagy számú dokumentumot gyűjtünk össze hordozható PDF formátumban (az általánosan ismert acrobat állományok és a roppant népszerű- és ingyenes Adobe Acrobat Reader számára az Adobe által készített termékek).

Amikor a PDF gyűjteményünk eléri a több száz- vagy ezer dokumentumot, pontosan azzal a problémával találjuk szemben magunkat, amikor a dokumentumok-, az adatállományok elnevezése már nem mond nekünk semmit (ez történik a legtöbb esetben), az állományok szét vannak szórva különféle könyvtárakban és különféle média-tárolókon.

Az nagyon bonyolult, ami egy ilyen speciális dokumentum keresésekor történik. Emlékszünk arra, hogy nem is olyan régen olvastuk. Tudjuk, hogy létezik valahol az adataink között, azonban nem tudjuk, hogy hol keressük. A PDF Explorer ennek a problémának a megoldására készült. Ezzel a programmal könnyedén tudunk betűrendes mutatót készíteni az összes PDF formátumú dokumentumunk részére egy adatbázis állományban, így a későbbiekben, amikor egy bizonyos dokumentumot hosszadalmas elérni, már felhasználhatjuk a PDF Explorer program eszközeit a navigáláshoz és a szükséges információk eléréséhez.

Amikor a PDF Explorer indexál, ezeket a mezőket adja hozzá az adatbázishoz:

Speciális mezők a fájlok rendszeréből

A szabványos PDF dokumentumokra vonatkozó metadata mezők

A dokumentum belső szerkezetére vonatkozó mezők

 

A legtöbb esetben bizonyos mezők nincsenek megfelelően kitöltve, vagy teljesen helytelen adatokat tartalmaznak ahhoz, ami nekünk kellene, hogy pontosan és gyorsan meghatározhassuk a dokumentumhoz tartozó tartalmat. Ennek ellenére ez nem nagy probléma a PDF Explorer számára, amióta megfelelő eszközök készültek ezeknek a mezőknek a könnyen kezelhető szerkesztéséhez.

A program megengedi az indexálás folyamatát az adatbázisban a teljes szövegből, amit a dokumentum tartalmaz. Ez hasznos az indexálástól, megengedi az összes kezelhetőséget-, a kutatást géppel a mi számítógépünkön, feltéve, hogy a keresés folyamán a metadata mező létezik. Ezenfelül specifikusan ezek a mezők megpróbálnak segíteni abban, hogy az eredmények az átvizsgált szövegben biztosan, vagy majdnem biztosan kielégítők legyenek.

A PDF Explorer hasonló találatainak eléréséhez az extractor/visualizer (kivonatoló/megmutató) képes biztosítani egy könnyen kezelhető navigálást-, keresést-, kivonatolást- és megnézést az indexelt adatállományban található összes hasonló kivitelű dokumentum között.

Átlagos eszközökkel tömörített állományok olyan, mint zip, rar és ace, a nagyon könnyen kezelhető-, számos beállítás létezik ezeknek a tömörített formátumú dokumentumoknak elérhetőségéhez a PDFE-n belül azóta, hogy az őket elérő módszer elkészült. Amióta az eljárás ezeket is elérhetővé teszi, a PDFE a legtöbb esetben használható, nem tesz megjegyzést, és tanácsot ad bizonyos tömörített dokumentumoknál.

A Batch folyamatok az ismétlődő feladatok számára, mint a dokumentumok átnevezése-, kivonatolás a hasonlóakból-, a mezők szerkesztése- és nyomtatása automatizálva vannak.

Nos ennyi, amit bizonyosan tudnunk kell a program működéséről. Ahhoz hogy mit kell tudnunk a jó használathoz, megtudjuk a kézikönyv következő fejezeteinek anyagából.